[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
کنگره و کنفرانس ها::
گنجینه کتاب::
پیوندهای مرتبط::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 3، شماره 3 - ( مجله حقوق سلامت 1404 ) ::
جلد 3 شماره 3 صفحات 10-1 برگشت به فهرست نسخه ها
مراقبت غذایی به عنوان حقی اضطراری در اسناد بین‌المللی با نگاهی به حقوق ایران
احمد اسفندیاری*
گروه حقوق خصوصی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران.
چکیده:   (15 مشاهده)
زمینه و هدف: هدف این مقاله، تبیین مراقبت غذایی به عنوان حقی اضطراری در اسناد بین‌المللی با نگاهی به حقوق ایران می‌باشد.
روش: حق بر غذا به عنوان حق بنیادین در اعلامیه جهانی حقوق بشر و اسناد بین‌المللی متعددی به رسمیت شناخته شد، اگرچه برای چند دهه، تغذیه کم و بیش مترادف غذا بود، در نیم قرن گذشته، به عنوان مفهوم گسترده‌تری ـ که نتیجه چند عامل از جمله غذا، بهداشت و... می‌باشد ـ مورد شناسایی واقع گردید. در این میان حق مراقبت غذایی ـ که به تغذیه شخص بیمار بستری در مراکز درمانی مربوط می‌شود ـ دارای اهمیت بیشتری است.
ملاحظات اخلاقی: اصول اخلاقی در نگارش این مقاله رعایت شده است.
یافته‌ها: حق داشتن غذای کافی برای اولین‌بار به عنوان حق بنیادین بشر در ماده 25 اعلامیه جهانی حقوق بشر در 1948 به رسمیت شناخته شده و در ﺑﻨﺪ1 ﻣﺎده 11 ﻣﻴﺜﺎق ﺑﻴﻦاﻟﻤﻠﻠﻲ ﺣﻘﻮق اﻗﺘﺼﺎدی، اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ و ﻓﺮهنگی مصوب 1976 ﺑﺎ ﻋﻨﻮان اﺳﺘﺎﻧﺪارد «زﻧﺪگی ﻣﻨﺎﺳﺐ» همین معنی مورد توجه واقع شده است. با اینکه تغذیه تنها سه بار در کنوانسیون حقوق کودک ذکر شده است، از طریق تأکید بر غذا، بهداشت و مراقبت، روشن می‌سازد که تغذیه مناسب باید به عنوان حق بنیادین بشری در نظر گرفته شود. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران علاوه بر اینکه به طور کلی به کشاورزی به عنوان منبع تغذیه توجه شده است، در بند 12 اصل سوم برطرف‌نمودن هر نوع محرومیت، از جمله در زمینه «تغذیه» جزء وظایف دولت به شمار آمده و در بند 1 اصل چهل و سوم به «خوراک» اشاره شده است.
نتیجه‌گیری: از آنجا که حق مراقبت غذایی، ارتباط تنگاتنگی با حق بر غذا و حق سلامت و سایر حقوق بشری دارد و نقض آن، اغلب ممکن است بهره‌مندی از سایر حقوق بشری مانند بهداشت و... را مختل سازد، باید فراتر از حق بشری به عنوان حقی اضطرری محسوب گردد.
واژه‌های کلیدی: اضطراری، بشر، حق، غذا، مراقبت
متن کامل [PDF 468 kb]   (6 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي |
دریافت: 1404/4/13 | پذیرش: 1404/6/13 | انتشار: 1404/8/12
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Esfandiari A. Nutritional Care as an Emergency Right in International Documents with a Galance on Iranian Law. HLJ 2025; 3 (3) :1-10
URL: http://healthlawjournal.ir/article-1-109-fa.html

اسفندیاری احمد. مراقبت غذایی به عنوان حقی اضطراری در اسناد بین‌المللی با نگاهی به حقوق ایران. مجله حقوق سلامت. 1404; 3 (3) :1-10

URL: http://healthlawjournal.ir/article-1-109-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 3 - ( مجله حقوق سلامت 1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله حقوق سلامت Health Law Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4722