[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
کنگره و کنفرانس ها::
گنجینه کتاب::
پیوندهای مرتبط::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 2، شماره 2 - ( مجله حقوق سلامت 1403 ) ::
جلد 2 شماره 2 صفحات 15-1 برگشت به فهرست نسخه ها
جستاری بر حمایت از حق بر سلامت کودکان در برابر تغییرات اقلیمی
لیلا میربد*1 ، محمدمهدی سیدناصری2
1- گروه حقوق بین‌الملل عمومی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
چکیده:   (31 مشاهده)
زمینه و هدف: کودکان به عنوان یکی از آسیب‌پذیرترین گروه‌های جامعه، جهت دستیابی به رشد سالم به شرایطی همچون محیط زیستی پاک و سالم، مراقبت‌های پزشکی با کیفیت، تغذیه مناسب، مسکن امن و حمایت‌های اجتماعی نیاز دارند. تغییرات اقلیمی، علاوه بر تهدید منابع طبیعی و اقتصادی، زمینه‌های لازم برای تحقق حق بر سلامت کودکان را به طور جدی به چالش می‌کشد. اثرات منفی تغییرات اقلیمی، از جمله آلودگی هوا، تغییر الگوهای آب و هوایی و ناپایداری منابع آبی و غذایی، مستقیماً بر سلامت جسمی و روانی کودکان تأثیر می‌گذارد و لزوم بازنگری و تدوین چهارچوب‌های حقوقی نوین جهت حمایت از این حق بنیادین را آشکار می‌سازد.
روش: این پژوهش با رویکرد توصیفی ـ تحلیلی و از طریق مرور گسترده ادبیات و اسناد حقوقی و علمی، با استناد به مقالات منتشرشده به زبان انگلیسی در بازه زمانی 24-2019 از پایگاه اطلاعاتی Google Scholar و سایر منابع معتبر، به بررسی رابطه بین تغییرات اقلیمی و حق بر سلامت کودکان پرداخته است. علاوه بر تحلیل نظری، نظرات و بررسی‌های متخصصان حقوق بین‌الملل محیط زیست و حقوق کودک نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تدوین این مقاله، اصول اخلاقی از جمله حفظ اصالت متون، صداقت علمی، امانتداری در ارائه منابع، کسب رضایت و شفاف‌سازی در اطلاع‌رسانی رعایت شده است.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان می‌دهد که تغییرات اقلیمی، با ایجاد شرایط نامساعد محیطی مانند آلودگی هوا، کاهش کیفیت آب و تغییر الگوهای اقلیمی، نقشی تعیین‌کننده در تهدید سلامت کودکان دارند. کمیته حقوق کودک در نظریه عمومی جدید خود، ضمن تأکید بر ارتباط بین محیط زیست و حقوق کودک، ضرورت تبیین حق بر سلامت در مقابل تهدیدات اقلیمی را برجسته نموده است. همچنین اصول و تعهدات مندرج در حقوق بین‌الملل محیط زیست به رسمیت‌شناختن دسترسی به محیط زیستی پاک و سالم به عنوان یکی از حقوق بشر اصلی، مبنای حمایت حقوقی از سلامت کودکان در مقابل اثرات تغییرات اقلیمی قرار گرفته است.
نتیجه‌گیری: با استناد به نظر عمومی کمیته حقوق کودک و مفاهیم عدالت بین‌نسلی، این پژوهش استدلال می‌کند که حفاظت از حق بر سلامت کودکان در برابر تغییرات اقلیمی، مستلزم همکاری‌های بین‌المللی و به کارگیری رویکردهای حقوقی مبتنی بر اصل مسئولیت مشترک، اما متمایز است. دولت‌ها موظف به تدوین و اجرای سیاست‌هایی هستند که ضمن کاهش اثرات منفی تغییرات اقلیمی، زیرساخت‌های بهداشتی و خدمات مراقبت‌های پزشکی را در سطح ملی و منطقه‌ای تقویت نمایند. این اقدامات باید با بهره‌گیری از بهترین شواهد علمی و فناوری‌های نوین صورت پذیرد تا ضمن رعایت حقوق نسل حاضر، آینده کودکان و سلامت آنان نیز تضمین گردد.
واژه‌های کلیدی: حقوق، کودک، تغییرات اقلیمی، حق بر سلامت، عدالت بین‌نسلی
متن کامل [PDF 652 kb]   (14 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي |
دریافت: 1403/7/30 | پذیرش: 1403/10/28 | انتشار: 1403/11/15
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mirbod L, seyed nasseri M. An Inquiry into the Protection of Children’s Right to Health in the Context of Climate Change. HLJ 2024; 2 (2) :1-15
URL: http://healthlawjournal.ir/article-1-95-fa.html

میربد لیلا، سیدناصری محمدمهدی. جستاری بر حمایت از حق بر سلامت کودکان در برابر تغییرات اقلیمی. مجله حقوق سلامت. 1403; 2 (2) :1-15

URL: http://healthlawjournal.ir/article-1-95-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 2، شماره 2 - ( مجله حقوق سلامت 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله حقوق سلامت Health Law Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.03 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4710