[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
کنگره و کنفرانس ها::
گنجینه کتاب::
پیوندهای مرتبط::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 2، شماره 2 - ( مجله حقوق سلامت 1403 ) ::
جلد 2 شماره 2 صفحات 11-1 برگشت به فهرست نسخه ها
تحلیل نسب فرزندان حاصل از باروری‌های پزشکی با کمک شخص ثالث
محمدجواد حیدریان دولت آبادی*
گروه حقوق بین‌الملل، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
چکیده:   (25 مشاهده)
زمینه و هدف: بررسی نسب اطفال ناشی از تلقیح مصنوعی با کمک شخص ثالث، از موضوعات جدیدی است که در دانش حقوق، مورد بررسی قرار می‌گیرد. از آنجا که به طور کلی سه عامل را در تحقق یک باروری می‌توان مؤثر دانست، هرگاه یکی از این سه عامل در بین زوجین خواهان توالد، وجود نداشته باشد، تلقی ایجاد می‌شود که با کمک شخص ثالثی که عامل مفقودشده در بین زوجین را دارا می‌باشد، آن عامل مهیا گردد. این عوامل سه‌گانه که هر یک ممکن است توسط شخص ثالثی کامل شود، شامل اسپرم، اوول و رحم (مکان پرورش نطفه) می‌باشد. در بررسی‌های انجام‌شده در میان منابع فقهی و فتاوی معتبر، آنچه که مبنای انتساب طفل به والدین اوست، اسپرم و اوول مرد و زنی می‌باشد که از ترکیب اسپرم و اوول آن‌ها نطفه اولیه طفل تشکیل می‌شود، لذا در این نوع از باروری مصنوعی در صورتی که شخص ثالث، دهنده اسپرم یا اوول باشد، در این صورت صاحب اسپرم یا اوول، به عنوان پدر یا مادر او تلقی می‌شود؛ با توجه به معضلاتی که این فرایند در رابطه با تحلیل نسب عرفی والد فرزند و آثار حقوقی وارد بر این لقاح، شایسته است به بررسی ابعاد این موضوع پرداخت.
روش: این پژوهش با استفاده از روش توصیفی ـ تحلیلی و با بهره‌گیری از منابع فقهی، حقوقی و فتاوی معتبر، به بررسی نسب اطفال ناشی از تلقیح مصنوعی با کمک شخص ثالث پرداخته است. داده‌ها از طریق مطالعه کتابخانه‌ای جمع‌آوری شده و مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفته‌اند.
ملاحظات اخلاقی: در این پژوهش، اصول اخلاقی پژوهش‌های علمی از جمله امانتداری در نقل‌ قول‌ها، رعایت بی‌طرفی در تحلیل دیدگاه‌های مختلف و احترام به مبانی فقهی و حقوقی رعایت شده است. همچنین به حساسیت‌های اخلاقی و اجتماعی مرتبط با موضوع تلقیح مصنوعی توجه ویژه‌ای شده است.
یافته‌ها: بررسی‌های انجام‌شده نشان می‌دهد که در فقه اسلامی، نسب طفل عمدتاً به پدر و مادری که اسپرم و اوول را تأمین کرده‌اند، منتسب می‌شود. در مواردی که شخص ثالث در فرایند تلقیح مصنوعی دخالت دارد، تحلیل حقوقی و فقهی نسبت طفل با چالش‌هایی مواجه می‌شود. مهم‌ترین این چالش‌ها شامل مسائل مربوط به ارث، حضانت و هویت شرعی و قانونی کودک است.
نتیجه‌گیری: تلقیح مصنوعی با استفاده از اسپرم یا اوول شخص ثالث، ابهامات حقوقی و فقهی متعددی در تعیین نسب کودک ایجاد می‌کند. با توجه به اهمیت این موضوع در جوامع اسلامی، لازم است قوانین شفاف و مشخصی برای تعیین نسب و حقوق کودکانی که از این طریق متولد می‌شوند، تدوین شود. همچنین آگاهی‌بخشی و توجه به ملاحظات اخلاقی و شرعی در این زمینه ضروری است.
واژه‌های کلیدی: باروری پزشکی، تلقیح مصنوعی، اسپرم، اوول، رحم، شخص ثالث، رابطه نسبی
متن کامل [PDF 465 kb]   (10 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي |
دریافت: 1403/7/1 | پذیرش: 1403/10/21 | انتشار: 1403/11/15
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Heidarian Dolatabadi M J. Analyzing the Descendants of Children Born of Fertility with the Help of a Third Party. HLJ 2024; 2 (2) :1-11
URL: http://healthlawjournal.ir/article-1-78-fa.html

حیدریان دولت آبادی محمدجواد. تحلیل نسب فرزندان حاصل از باروری‌های پزشکی با کمک شخص ثالث. مجله حقوق سلامت. 1403; 2 (2) :1-11

URL: http://healthlawjournal.ir/article-1-78-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 2، شماره 2 - ( مجله حقوق سلامت 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله حقوق سلامت Health Law Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.03 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4710