[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
کنگره و کنفرانس ها::
گنجینه کتاب::
پیوندهای مرتبط::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 1، شماره 1 - ( مجله حقوق سلامت 1402 ) ::
جلد 1 شماره 1 صفحات 19-1 برگشت به فهرست نسخه ها
همکاری بین‌المللی در مبارزه با تروریسم بیولوژیک به مثابه جنایت علیه بشریت
لیلا میربد1 ، محسن خاکزاد شاهاندشتی*2
1- گروه حقوق، دانشکده علوم انسانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران.
2- گروه حقوق، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
چکیده:   (348 مشاهده)
زمینه و هدف: تروریسم بیولوژیک انتشار عوامل بیولوژیکی برای ایجاد بیماری یا مرگ در افراد، حیوانات یا محیط زیست به شکل عامدانه با هدف وحشت‌آفرینی و وادارساختن دولت یا سازمان بین‌المللی به انجام عملی بر اساس نگرشی سیاسی، ملی یا مذهبی تعریف شده است. آسیب‌پذیری بالقوه در برابر بیوتروریسم بسیار جدی است، در ایالات متحده در سال 2001 چهار نامه ارسالی حاوی باکتری سیاه زخم، منجر به بیماری 22 نفر، مرگ 5 نفر و 23 میلیون دلار هزینه برای پاکسازی اماکنی گردید که در معرض آلودگی قرار گرفته بودند، لذا با توجه به نتایج مرگبار این حملات باید مبارزه کیفری همه‌جانبه با آن در بعد داخلی و بین‌المللی مورد توجه باشد، اما چالش‌های جدی نیز در جنایت علیه بشریت دانستن آن، وجود دارد.
روش: این مقاله به روش توصیفی ـ تحلیلی با جمع‌آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات انجام گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: دﺭ ﭘﮋﻭﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ ﺟﻨﺒﻪﻫﺎﻱ ﺍﺧﻼﻗﻲ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻛﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪﺍﻱ ﺷﺎﻣﻞ ﺍﺻﺎﻟﺖ ﻣﺘﻮﻥ، ﺻﺪﺍﻗﺖ ﻭ ﺍﻣﺎﻧﺘﺪﺍﺭﻱ ﺭﻋﺎﻳﺖ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ.
یافته‌ها: چنانچه حملات تروریستی بیولوژیکی واجد تعریف ماده 7 اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی در قالب در یک حمله «گسترده» یا «سازمان‌یافته» بر ضد یک «جمعیت غیر نظامی» و با «علم به آن حمله» ارتکاب یابند، می‌تواند جنایت علیه بشریت به شمار آید و مطابق قطعنامه 1540 شورای امنیت (2004 م.)، چارچوبی برای کشورها ایجاد می‌شود تا از توسعه، دستیابی، ساخت، یا انتقال سلاح‌های هسته‌ای، شیمیایی یا بیولوژیکی توسط بازیگران غیر دولتی نیز جلوگیری کنند، اما مبارزه با تروریسم بیولوژیک از جهات فنی و تخصصی نیاز به واکنش همزمان ملی و بین‌المللی دارد. این حملات به علت ایجاد تلفات زیاد، ایجاد عوارض طولانی‌مدت، انتشار سریع، عدم وجود سیستم‏های شناسایی کارآمد، گسترش احساس ناامنی، وجود دوره نهفته، هزینه‌های ارزان و دسترسی آسان، توسط گروه‌های تروریستی با اقبال فزاینده‌ای مواجه است. به همین جهت جرم‌انگاری این حملات هم در قوانین داخلی و هم در تعهدات بین‌المللی اهمیت دارد و واکنش حقوقی صرف نیز در مبارزه کافی نیست، بلکه ابعاد همکاری بین‌المللی شامل اقدامات فنی، پزشکی و امنیتی نیز شود.
نتیجه‌گیری: بیوتروریسم یک تهدید جدی از سوی گروه‌های تروریستی است و نقطه تلاقی حقوق بین‌الملل و حقوق بشر (حق حیات حق، حق بر سلامت و بر محیط زیست سالم) در حوزه تهدید علیه امنیت ملی، بین‌المللی، نقض حقوق بشر و صلح به شمار می‌آید، لذا در بعد کیفری مسأله جرم‌انگاری، صلاحیت محاکم، معاضدت بین‌المللی و در بعد حقوق مخاصمات مسلحانه، تلفات شدید غیر نظامیان، حمایت از قربانیان، امکان رسیدن حملات تروریستی به آستانه حمله مسلحانه، عمل به مثابه سلاح کشتار جمعی و عدم امکان رعایت قواعد ناظر بر حقوق مخاصمات مسلحانه را مطرح می‌کند، این موضوعات لزوم جرم‌انگاری، اتخاذ سیاست کیفری مؤثر و معاضدت بین‌المللی را طلب می‌کند. گذشته از اقدامات حقوقی، همکاری در حوزه بهداشت نیز در پاسخگویی مؤثر و موفقیت‌آمیز به یک حمله بیوتروریستی ضروری است.
واژه‌های کلیدی: بیوتروریسم، جنایت علیه بشریت، حق بر سلامت، صلح و امنیت بین‌المللی، حقوق کیفری بین‌المللی
متن کامل [PDF 535 kb]   (193 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي |
دریافت: 1402/5/16 | پذیرش: 1402/9/5 | انتشار: 1402/10/24
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mirbod L, Khakzad Shahandashti M. International Cooperation in Combating Biological Terrorism as a Crime against Humanity. HLJ 2023; 1 (1) :1-19
URL: http://healthlawjournal.ir/article-1-37-fa.html

میربد لیلا، خاکزاد شاهاندشتی محسن. همکاری بین‌المللی در مبارزه با تروریسم بیولوژیک به مثابه جنایت علیه بشریت. مجله حقوق سلامت. 1402; 1 (1) :1-19

URL: http://healthlawjournal.ir/article-1-37-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 1، شماره 1 - ( مجله حقوق سلامت 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله حقوق سلامت Health Law Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4710